Att koka potatis

ATT KOKA POTATIS
Koka upp vattnet med eller utan salt. Lägg i så jämnstora potatisar som möjligt. Stick i en digitaltermometer mitt i en potatis och låt dem koka till de har fått en innetempratur på 96c. Ånga av och servera direkt. Om du lägger potatisen i kallt vatten och sedan kokar upp skall innetempraturen vara max 94 C Har du inte tillgång till termometer, så får man provsticka potatisen med provsticka eller smal kniv potatisen ska kännas mjuk med en viss spänst när man sticker i den. Undvik att stormkoka potatisen, den ska sjuda.
Fäskpotatis så ska inte innetempraturen bli högre än 94 C.
Olika sorter har olika kokegenskaper tex King Edvard och Fontane är mjöligigare, medan Faxe, Asterix, Folva, Bintje är mer fasta i sin konsestens. Information om kokegenskaper ska finnas i din butik.


POTATIS I UGN
Man kan ugnsbaka potatisen på flera olika sätt, ju tunnar man gör den ju fortare går det.
Använd väl tvättad potatis (behöver inte skalas vid ungsbakning) den kan bakas hel, halverad, klyftad eller skivad.
Man kan välja helt naturel, krydda den med lite salt o örter eller marrinera.
Använd gärna bakplåtspapper när du bakar potatis i ugn så behövs inget extra fett.
Det går alldeles utmärkt att använda stora eller små potatisar av svenskt ursprung till ugnsbakning.
Tillagningstempratur i ugnen 200 C innetempratur i potatisen 96 C.


POTATISMOS
Välj gärna lite mjöligare sorter skala och koka den mjuk under lock. Häll av vattnet man kan mosa med med stöt, pressa med potatispress eller elvisp. Värm mjölk och späd under omrörning tills moset har fått lagom konsistens ev kan man också ha i en klick smör,
Krydda med salt, vitpeppar.
Man kan även varriera med riven muskot, dill, gräslök, spiskummin eller koka med olika rotfrukter.


Vi samarbetar med